De leerlingen verdiepen zich in 4 verschillende beiaardiers en kiezen de beste in een muziekbattle.
Ter introductie op de opdracht ‘the battle of the beiaardiers’ kun je het verhaal voorlezen (of zelf laten lezen): ‘Het Sprookje van de Grote Beiaardier’. Dit verhaal staat in het boek Zingend Brons van Luc Rombouts (pp. 108-111) en is voor dit doel licht bewerkt.
Naar aanleiding van het verhaal kun je met de leerlingen praten over:
De leerlingen verdiepen zich groepsgewijs in 3 beroemde beiaardiers uit het verleden en 1 hedendaagse beiaardier (Jacob van Eyck, Jef Denijn, Jacob Vincent en Malgosia Fiebig).
Als je wilt, geef je punten voor de presentaties: hoeveelheid informatie, ter zake doende informatie, duidelijk verteld, wervend en overtuigend gebracht.
Leg een link met het heden. Hoe smaak verandert, hoe het publiek verandert (en hoe de instrumenten zijn veranderd) en over dat de beiaard altijd met zijn tijd is meegegaan en zal moeten meegaan.
NB: Voor de presentatie is gekozen voor het maken van een poster. Dat lijkt ouderwets. Waarom geen PowerPoint laten maken?
Ten eerste omdat in de pilot gebleken is dat de leerlingen veel energie gaan steken in de PowerPoint, terwijl dat niet het doel is van de opdracht. Het moet een muziekbattle zijn met de kennis over de beiaardier als omlijsting.
Ten tweede omdat posters een goed hulpmiddel zijn bij het luisteren naar de muziek. Om de muziek echt te kunnen vergelijken, luister je de vier fragmenten achter elkaar. Maar dan is de kennis over de beiaardiers bij de leerlingen natuurlijk al weer weggezakt. Met de posters in het zicht hebben ze een geheugensteuntje tijdens het luisteren.
Open de afmaakposters voor de verschillende beiaardiers (op A3-formaat):
Muziek van Jacob van Eyck op het Hemony-carillon van Brielle.
Muziek van Jef Denijn.
Dit stuk was heel erg beroemd en geliefd. Denijn speelde het vaak. Het is pas na zijn dood opgeschreven. Het heet het ‘ongeschreven preludium’ (omdat hij het zelf dus altijd uit zijn hoofd speelde). Jef noemde dit zelf ‘de ziel der klokken’.
Muziek van Jacob Vincent.
Een radio-uitzending uit 1940 van Jacob Vincent die speelt op de toren van het Paleis op de Dam. Het is een bijzonder filmpje, want je ziet hem zelf spelen en je ziet ook filmbeelden uit die tijd.
Hier zie je Malgosia Fiebigin actie. Ze speelt een eerbetoon aan Avicii, kort na zijn dood. Zij speelt het in de Stevenskerk in Nijmegen.